Logo

Prawidłowe znakowanie środków spożywczych - aktualności, praktyka stosowania oraz kontrole

25 listopada 2019r., Warszawa, godz. 10:00 - 16:00

Celem szkolenia jest analiza prawidłowości znakowania środków spożywczych, omówienie aktualnych przepisów oraz interpretacja zagadnień. Zapraszamy również do przesyłania swoich pytań/problemów związanych z tematyką w celu omówienia ich w trakcie spotkania.
Adres: biuro@canfor.pl (min. 5 dni przed terminem seminarium)
 

Sposób prowadzenia zajęć - wykład, omawianie przykładów, panel dyskusyjny
Czas: 10:00 - 16:00 (w trakcie przerwy kawowe i lunch)
 

ZAKRES PROGRAMOWY:

I OBECNE WYMOGI PRAWNE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI
Regulacje na poziomie wspólnotowym i krajowym, znakowanie w oparciu o przepisy ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania niektórych grup środków spożywczych, rozporządzenia wykonawcze.

  • ogólne zasady dotyczące przekazywania informacji (informacje obowiązkowe i fakultatywne, rzetelność)
  • kraj lub miejsce pochodzenia produktu i podstawowego składnika zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji 2018/775 z  maja 2018r,wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 2019r
  • obowiązkowe elementy oznakowania, nazwa i składniki produktu, nazwy obcojęzyczne, zwyczajowe, fantazyjne
  • deklarowanie ilościowej zawartości składników QUID, nazwy składników
  • podawanie wykazu składników „składnika złożonego”
  • znakowanie składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji 
  • znakowanie wartością odżywczą
  • dobrowolne elementy oznakowania - jak się wyróżnić nie wprowadzając konsumenta w błąd
  • zasady umieszczania dobrowolnych informacji w tym „Produkt polski” i „Bez GMO”
  • znakowanie produktów bez opakowań i pakowanych przy sprzedaży na życzenie konsumenta
  • odpowiedzialność przedsiębiorcy za informację na temat żywności
  • Interpretacje przepisów na przykładach


II AKTUALNE KWESTIE PROBLEMOWE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA, KONTROLE

  • kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet 
  • podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości
  • najczęściej popełniane błędy w znakowaniu
  • wytyczne zawarte w przewodnikach

Ekspert, praktyk, Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych

Ośrodek konferencyjny w centrum Warszawy, ok. 800 metrów od Dworca Centralnego PKP.
Dokładna informacja (z mapą) zostanie wysłana w potwierdzeniu uczestnictwa.

  1. Wpłaty należy dokonać najpóźniej przed terminem seminarium
    na konto nr: 18 1140 2004 0000 3402 3020 3541
  2. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa najpóźniej na 7 dni przed terminem seminarium.
  3. Rezygnacja z udziału w seminarium przyjmowana będzie tylko w formie pisemnej w terminie do 14 dni roboczych przed dniem rozpoczęcia seminarium. Po upływie tego terminu obciążymy Państwa 30% kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
  4. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca seminarium o równorzędnym standardzie oraz do odwołania seminarium.
  5. Upoważniamy firmę Canfor do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
  6. Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych ( Dz.U. Nr 133/97, poz. 883) wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez firmę Canfor.
  7. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.   

Powrót