Logo

Zanieczyszczenia żywności - zagrożenia mikrobiologiczne i chemiczne

luty 2021r., SZKOLENIE ONLINE, godz. 9:00 - 15:00

I.    Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności

  • Aktualnie obowiązujące kryteria mikrobiologiczne żywności - ostatnie zmiany, interpretacja wyników
  • Zanieczyszczenia mikrobiologiczne produktów spożywczych - drobnoustroje chorobotwórcze najczęściej wykrywane w żywności
  • Analiza zgłoszeń zanieczyszczeń mikrobiologicznych w systemie RASFF
  • Zagadnienie identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych i oceny ryzyka

II.    Mikotoksyny w żywności - zagrożenia i wymagania

  • Powstawanie i występowanie mikotoksyn, główne grupy mikotoksyn i ich działanie szkodliwe
  • Zasady pobierania próbek do analizy mikotoksyn, analityka mikotoksyn
  • Kontrola urzędowa w zakresie zanieczyszczenia żywności mikotoksynami
  • Ustawodawstwo dotyczące mikotoksyn, propozycje zmian
  • Nowe problemy w zakresie zanieczyszczenia żywności mikotoksynami
  • Ograniczanie występowania zanieczyszczenia żywności mikotoksynami

III.    Zanieczyszczenia chemiczne żywności

  • Rodzaje zanieczyszczeń chemicznych żywności i ich źródła. Wymagania ogólne prawa żywnościowego
  • System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (System RASFF) i jego rola (zasady przeprowadzania oceny ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności)
  • Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego rola
  • Urzędowa kontrola i monitoring żywności

IV.    Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia

  • Źródła zanieczyszczenia, skutki zdrowotne związane z zanieczyszczeniem żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia oraz ich pobranie
  • Aspekty toksykologiczne, oceny ryzyka EFSA oraz JECFA
  • Ustawodawstwo (najwyższe dopuszczalne poziomy metali szkodliwych dla zdrowia w środkach spożywczych, kryteria doboru metod analitycznych)
  • Aktualne prace legislacyjne na poziomie Komisji Europejskiej, Komisji Kodeksu Żywnościowego w tym zakresie
  • Środki ograniczające zanieczyszczenie żywności

V.     Azotany

  • Źródła narażenia
  • Toksyczność
  • Wymagania legislacyjne (najwyższe dopuszczalne poziomy, kryteria doboru metod analitycznych)
  • Opinie EFSA
  • Pobranie azotanów z wybranymi grupami środków spożywczych, badania monitoringowe w tym zakresie

Eksperci, pracownicy Państwowego Zakładu Higieny - Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, Zakładu Bezpieczeństwa Żywności

Platforma do wideokonferencji ZOOM. Szkolenie jest w pełni interaktywne, to znaczy, że uczestnicy w trakcie całego spotkania mogą zadawać pytania trenerowi, nie tylko na czacie ale również głosowo. Poza tym przewidziane są dodatkowe przerwy na sesje pytań i odpowiedzi. 

Aby uczestniczyć w szkoleniu wystarczy dostęp do urządzenia typu komputer, tablet, telefon z dostępem do internetu. Nie jest wymagana  instalacja dodatkowego oprogramowania.

Sposób postepowania:

  • Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu wypełniają i wysyłają formularz zgłoszeniowy
  • Ok. 5 dni przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa indywidualny kod dostępu i link do zajęć
  • Przed szkoleniem e-mailowo przesyłamy pełne materiały szkoleniowe
  • W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link i kod dostępu
  • Po szkoleniu e-mailowo przesyłamy ankiety oceniające oraz certyfikat ucze
  1. Wpłaty należy dokonać najpóźniej przed terminem seminarium
    na konto nr:  18 1140 2004 0000 3402 3020 3541
  2. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa najpóźniej na 7 dni przed terminem seminarium.
  3. Rezygnacja z udziału w seminarium przyjmowana będzie tylko w formie pisemnej w terminie do 14 dni roboczych przed dniem rozpoczęcia seminarium. Po upływie tego terminu obciążymy Państwa 30% kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
  4. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca seminarium o równorzędnym standardzie oraz do odwołania seminarium.
  5. Upoważniamy firmę Canfor do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
  6. Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych ( Dz.U. Nr 133/97, poz. 883) wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez firmę Canfor.
  7. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.

Powrót