SZKOLENIE ONLINE:
Prawidłowe znakowanie środków spożywczych
- weryfikacja poprawności etykiet
Interpretacja przepisów przez praktyka, możliwość weryfikacji własnych etykiet, kameralne grupy.
PROGRAM:
-
Aktualne przepisy dotyczące znakowania środków spożywczych: wspólnotowe, krajowe, zmiany, uchylenia, sprostowania, akty delegowane, akty wykonawcze - zestawienie
-
Rzetelne informowanie a wprowadzenie w błąd
-
Ogólne zasady znakowania żywności i odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe informacje
-
Na co zwrócić uwagę przygotowując etykietę – elementy obowiązkowe: czytelność, żywność pakowana, pole widzenia, informacje obowiązkowe – wyjątki, dostępność informacji
-
Nazwa (zwyczajowa, opisowa), nazewnictwo a skład i rodzaj produktu, nazwa środka spożywczego, rozmieszczenie treści
-
Wykaz składników, oznaczenie ilościowe składników
-
Substancje powodujące alergie, niezamierzona obecność alergenów, czeskie wytyczne, nazewnictwo i oznaczenie ilości składników
-
Kraj lub miejsce pochodzenia zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji 2018/775, obowiązkowa i dobrowolna deklaracja pochodzenia, pochodzenie składnika podstawowego a pochodzenie wyrobu gotowego, składnik podstawowy – identyfikacja, składnik złożony - podawanie wykazu, nazwy składników, produkty jednoskładnikowe, poziomy geograficzne, prezentacja, wytyczne KE, wytyczne MRiRW oraz GIJHARS
-
Substancje dodatkowe, aromaty
-
Data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia
-
Wartość odżywcza – zasady znakowania
-
Dodatkowe dane szczegółowe
-
Dobrowolne znakowanie: Produkt Polski, oświadczenia żywieniowe – warunki stosowania, elastyczność
Wolne od GMO - przepisy, żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, produkty wieloskładnikowe, zasady znakowania, obowiązki podmiotów – badania i dokumentacja, kontrole
Przewodniki UE -
Kontrole - najczęściej popełniane błędy, podejście Inspekcji JHARS, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości
PROWADZĄCY:
Ekspert, praktyk, Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
FORMA ONLINE:
-
Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu wypełniają i wysyłają formularz zgłoszeniowy
-
Ok. 5 dni przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa potwierdzenie uczestnictwa
-
Przed szkoleniem e-mailowo przesyłamy pełne materiały szkoleniowe
-
W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link
-
Po szkoleniu e-mailowo przesyłamy ankiety oceniające oraz certyfikat uczestnictwa
KOSZT UCZESTNICTWA:
790 zł + VAT za uczestnika przy zgłoszeniu i wpłacie do 00.00.2024.
890 zł + VAT za uczestnika przy zgłoszeniu i wpłacie po 00.00.2024.
WARUNKI UCZESTNICTWA:
-
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.
-
Wpłaty należy dokonać przed szkoleniem na konto nr: 18 1140 2004 0000 3402 3020 3541.
-
Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.
-
Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 7 dni przed terminem szkolenia.
-
Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.
-
Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 7 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
-
Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma najpóźniej na 5 dni przed terminem szkolenia.
-
Firma Canfor zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach.
-
Upoważniamy firmę Canfor do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
-
Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez firmę Canfor.
-
Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.